Paměť v krajině Trojzemí

emblem_europaeische_union_mit_verweis_fonds_farbeDruck

Paměť v krajině Trojzemí

Projekt s názvem „Paměť v krajině Trojzemí“ spojuje 6  projektových partnerů z Euroregionu Nisa ze Saska a Česka. Účelem projektu je  dosažení společného hlavního cíle, a to zachování společného kulturního dědictví, jeho propagace, zaměřená na obyvatele v Trojzemí, zejména na Hrádecku, Chrastavsku, Frýdlantsku a Žitavsku a to včetně  dětí a mládeže.  Cílem projektu je ale také to, aby se z kulturního dědictví mohli těšit a obohatit návštěvníci příhraničního regionu.
Lead partnerem projektu je Společnost pro kulturní krajinu z. s., dalšími partnery jsou Město Hrádek nad Nisou, Římskokatolická farnost Hrádek nad Nisou, Město Frýdlant, Statutární město Žitava a Obec Oybin.
Plánovaný projekt je zaměřen na zmapování drobných kulturních památek, které nejsou v Seznamu národních kulturních památek v zájmovém území (Hrádecko, Chrastavsko, Frýdlantsko a Žitavsko), jejich propagaci prostřednictvím webové aplikace a  obnovu 7 kulturních památek a jejich využití pro podporu rozvoje cestovního ruchu.
Realizace projektu bude probíhat v období od 1. 10. 2016 do 30. 9. 2019.

Za Římskokatolickou farnost Hrádek nad Nisou půjde o následující obsah:

Restaurování souboru kamenné architektury z bývalého hřbitova u kostela sv. Bartoloměje v Hrádku nad Nisou.
Kostel sv. Bartoloměje je poprvé připomínán již v roce 1288 – svou současnou, pozdně barokní podobu nabyl po několika přestavbách roku 1764. Zrušený hřbitov s dnes parkovou úpravou obklopující kostel má svou dávnou historii. Dochoval se zde především soubor čtyř barokních plastik – sv. Josef a Archanděl Michael na pilířích vstupní západní brány do hřbitova a za nimi dále po stranách chodníku ke vstupu do kostela sv. Jan Nepomucký a sv. Jan Křtitel. V mohutné jednoduché obvodové hřbitovní zdi, postavené roku 1751 stojí čelem ke kostelu čtrnáct rozměrných, pozdně barokních výklenkových kaplí zastavení křížové cesty, pocházející z roku 1767 – 68. V současnosti je prostor bývalého hřbitova udržován v zahradní úpravě. Hřbitovní architektura se nachází ve velmi zanedbaném, zuboženém stavu. Tato situace bude napravena celkovým restaurátorským zásahem.
Projekt Paměť v krajině Trojzemí je podporována také Městem Hrádek nad Nisou.

Hradek logo RGB

Záložka pro trvalý odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny