Novinky v rámci projektu Paměť v krajině Trojzemí.

Druckemblem_europaeische_union_mit_verweis_fonds_farbe

 

V Projektu Paměť v krajině Trojzemí jsme pHradek logo RGBokračovali v provádění úprav v parku. Kolem kostela  zmizela  nevzhledná a škodlivá NOP fólie zakončená odstrašující lemovou lištou a byla nahrazena dnes standartním lemováním, z kterého běžný návštěvník vidí kamíny kolem kostela a kamenné lemující kostky. Věřme že tato úprava bude mít pozitvní vliv na podobné realizace v okolí. Lemy byly provedeny také kolem hřbitovních zdí, díky čemuž bude možné pokračovat restaurováním kamenných prvků, hlavně kaplí a náhrobků. Dále proběhla nová výsatba a výsev trávníků a patrně si všichni všimli nového dláždění k jižnímu vstupu.Na snímku je vidět náš farář otec Radek v diskusi s naším externím kolegou Lukášem Lánským, který nám pomáhal a stále ještě pomáhá vést stavbu. V popředí pánové z dodavatelské firmy dorovnávají právě položenou dlažbu a v pozadí je i technika, bez které bychom se daleko více nadřeli a hlavně by vše bylo ještě dražší.

P1070629Nicméně největší podíl práce zástáva ve složitém terénu plném archeologických nálezů a hodnotných historických detailů na lidské práci. Kamenné dlažební kostky se na rozdíl od betonu pokládají stále ručně a je to pořádná dřina. Navíc kostky je již poslední operace. Než se začalo dláždit bylo nutno provést celou řadu dalších úkonů a položit mnohdy pro laika nepochopitelné souvrství skladeb z různých materiálů pod povrchem. V podzemí jsou také ukryty nejrůznější trubky, kabely, dráty či nejrůznější technické tkaniny pro laika záhadného účelu.

P1010671Nevím jaké je veřejné mínění o tom, jak těžká je práce  projektového manažera, ale lze říci, že odpovědnost je také vysoká. Stačí malá chyba a může to mít nedozírné následky na  celý, někdy i roky připravovaný projekt, na kterém se podílejí desítky odborníků z nejrůznějších oborů. Bez pečlivé přípravy, koordinace a kontroly prostě skoro nic nefunguje.  Manažeři koordinují např. činnost projektantů, restaurátorů, památkářů, ekonomů, právníků, IT techniků či desítek stavebních profesí. Také obstarávají veškerá povolení či výběrová řízení, která jsou v podobných případech povinná. Bez nich by se jakýkoliv větší projekt většinou ani nerozběhl. Fotografie je ze setkání partnerů projetu v Hrádku nad Nisou dne 27.6.2017. Více je v tiskové zprávě zde.  Tisková_zpráva_27062017. 

V současnéP1080447 době probíhá výběrové řízení na další etepu Projektu. Vybíráme dodavatele restaurování čtyř soch při západním vstupu do areálu.
V projektu pokračují také naši partneři. Novou prezentaci má Hrad Oybin, kterou si můžete prohlédnout zde http://oybin.com/html/aktuelle_projekte.html . Kdo umí trochu německy, může se dozědět poměrně podrobně, co se zde bude dít, kdo umí méně, má zde alespoň obrázky.

Pro ty, kdo se chtějí dozvědět co to znamená qusting nebo quest, doporučuji tiskovou zprávu projektu. Zde se dozvíte více o tom, jak probíhají tzv. měkké aktivity projektu, tedy komunikace mezi lidmi kolem našich památek a také komunikace jednotlivých partnerů.   Poslení novinkou je také logo projektu. To také tvoří tečku za dnešními aktualitami z projektu.

 

 

 

paměť-logo

Záložka pro trvalý odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny